Jak korzystać z funkcji Blokuj w handlu P2P?

Opublikowano 11 sie 2023Zaktualizowano 10 kwi 20244 min czytania117

OKX P2P to rynek peer-to-peer, który obsługuje ponad 100 lokalnych walut i 700 metod płatności, gdzie ludzie mogą handlować kryptowalutami bezpośrednio na własnych warunkach. Sprzedający mogą ustalać własne ceny, a kupujący mogą wybierać, z kim chcą handlować. 
Chociaż handel peer-to-peer oferuje większą elastyczność, transakcje nie zawsze przebiegają gładko. Na szczęście możesz użyć funkcji blokowania, aby kontrolować, z kim chcesz handlować. Jeśli miałeś nieprzyjemne doświadczenie w handlu z kimś, możesz zablokować tego konkretnego użytkownika. Oto dostępne funkcje blokowania: 

Chcę zablokować użytkownika

W aplikacji

  1. W handlu P2P > Zamówienia, wybierz użytkownika, którego chcesz zablokować.
  2. W profilu użytkownika wybierz ikonę więcej > Mój profil > Ustawienia > Zablokowany.
    CT-p2p-blockfunction-app1.pngWybierz Zablokuj, jeśli nie chcesz już handlować z użytkownikiem
     
  3. Na ekranie pojawi się wyskakujące okienko z powodami zablokowania. Wybierz powód i wybierz OK.
  4. Po potwierdzeniu użytkownik zostanie zablokowany. Nie możesz składać zamówień ani komunikować się z tym użytkownikiem, dopóki go nie odblokujesz.
    CT-p2p-blockfunction-app2
    Po potwierdzeniu zobaczysz komunikat o zablokowaniu użytkownika

W przeglądarce internetowej

  1. W handlu P2P > Zamówienia > odpowiednie zamówienie zawierające użytkownika, którego chcesz zablokować.
    CT-p2p-blockfunction-web1Wybierz Zablokuj, aby przestać otrzymywać wiadomości lub handlować z użytkownikiem
     
  2. Na ekranie pojawi się wyskakujące okienko z powodami zablokowania. Wybierz swój powód i wybierz OK.

Uwaga:

  • Po zablokowaniu nie będą mogli ponownie z Tobą handlować, kontrahent nie będzie mógł wysyłać wiadomości ani wykonywać połączeń.
  • Blokowanie spowoduje również ukrycie przyszłych reklam kontrahenta. Jeśli chcesz ponownie handlować z tym użytkownikiem, musisz go odblokować.

Chcę odblokować użytkownika

W aplikacji

  1. W Profil, wybierz ikonę więcej > Obserwowani/Zablokowani.
  2. Na liście zablokowanych wybierz użytkownika, którego chcesz odblokować i wybierz Usuń.
    CT-p2p-unblockfunction-app1Możesz odblokować użytkownika, usuwając jego nazwę z listy zablokowanych
     
  3. Pojawi się wyskakujące okienko. Wybierz Potwierdź, aby kontynuować.
  4. Po odblokowaniu użytkownika możesz wznowić handel z nim. 

W przeglądarce

  1. W Handel P2P, wybierz Mój profil > Ustawienia > Zablokowani.
    CT-p2p-unblockfunction-web1Znajdź użytkownika w sekcji Zablokowani, aby go odblokować
     
  2. Wybierz użytkownika, którego chcesz odblokować, wybierając Odblokuj.
    CT-p2p-unblockfunction-web2Odblokowanie użytkowników pozwala ponownie z nimi handlować
     
  3. Wybierz Potwierdź aby odblokować użytkownika, abyś mógł wznowić z nim handel.